Col·leccions en dipòsit: la cessió d’objectes al Museo de Industrias y Artes Populares de Barcelona durant la postguerra i la seva conservació al Museu Etnològic i de les Cultures del Mon de Barcelona

02.07.2025

Durant els primers anys de la postguerra, milers d’objectes salvaguardats per la República van ser controlats pels franquistes a través del Servicio Nacional de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional, un servei militaritzat que es va atribuir el mèrit de la protecció i el retorn del patrimoni cultural. L’objectiu del present article, fruit d’una recerca de procedència, consisteix a presentar els fets, protagonistes i contextos relatius a la cessió en dipòsit d’un conjunt d’objectes etnològics al Museu de Industrias y Artes Populares de Barcelona, i reflexionar sobre l’impacte que la Guerra Civil espanyola va produir en el patrimoni cultural i en la configuració del museu.

El 14 de desembre de 1942, pocs mesos després d’haver-se obert al públic la primera sala del MIAP, es va signar l’Acta de depósito de objetos de joyería que han sido cedidos por este Servicio al Museo Municipal de Industrias y Artes Populares instalado en uno de los edificios del Pueblo Español de Montjuich. L’acta estava signada per Luís Monreal Tejada i Agustí Duran i Sanpere, i segellada amb el logotip de l’Arxiu Històric. Es tracta d’un document de 12 pàgines en què es fa referència detallada a tots els objectes que es dipositaven al museu “con destino a engrosar los fondos de este Museo recientemente creado”. Així mateix, s’hi feia constar que les peces havien estat prèviament exposades al públic “al Palacio de la Caja de Pensiones de la Exposición sin que hayan encontrado hasta la fecha, propietario”.

A l’acta hi constava la relació d’un total de 87 peces numerades entre el 39.108 i el 86.689. Cal fer notar que es tracta de la numeració elaborada en els registres d’incautació del Servei de Patrimoni Històric Artístic de Catalunya (SPHAC) de la Generalitat republicana, i posteriorment seguida amb la numeració establerta per l’SDPAN. Concretament, la numeració de les incautacions realitzades per part de la Generalitat de Catalunya va arribar fins al número 70.735, i les numeracions posteriors les va crear l’SDPAN per tal de reorganitzar les devolucions o cessions en dipòsit i no perdre en cap moment la traçabilitat de la peça.

Els objectes dipositats eren, en la seva majoria, peces de joieria i orfebreria datades entre els segles XVII i XIX: arracades, penjolls, medallons, caixes, agulles de pit, creus de Caravaca, reliquiaris, records fúnebres, sonalls, pintures, esmalts, marcs, entre d’altres, fets de metall, plata, ferro, vidre i pedres precioses.

Mentre que a l’acta de cessió del 14 de desembre de 1942 s’hi relacionaven un total de 87 objectes, just cinc dies abans, el 9 de desembre de 1942, el mateix MIAP va elaborar un total de 89 fitxes amb el descriptiu de totes les peces que ingressaven al museu i el seu número d’incautació. Cal destacar que tres dels objectes relacionats a l’acta de cessió del 14 de desembre (amb els números d’inventari 49176, 49190 i 49191) no tenen la fitxa d’inventari corresponent, ja sigui perquè no es va realitzar o perquè no s’ha conservat.

En aquestes fitxes amb data 9 de desembre hi constava que la procedència de les peces era el Servicio de Recuperación, i no es feia cap referència a l’SDPAN. Com dèiem, en cada fitxa s’hi anotava el número d’incautació de l’objecte, que també figurava a l’acta de cessió de l’SDPAN, així com un nou número d’inventari. Així mateix, hi trobem encara una tercera numeració, en aquest cas introduïda pel Museu d’Arts i Indústries Tradicionals i Populars (MAITP), realitzada a posteriori, a finals de la dècada dels vuitanta o principis dels noranta.

Saida Palou Rubio, Universitat de Girona, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA)

Eduard Caballé i Colom, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA)

Per a més informació: https://revistes.uab.cat/periferia/article/view/v30-n1-palou-caballe/1021-pdf-ca

Bibliografia: Palou Rubio, S., Caballé Colom, E.(2025).Col·leccions en dipòsit: la cessió d’objectes al Museo de Industrias y Artes Populares de Barcelona durant la postguerra i la seva conservació al Museu Etnològic i de les Cultures del Mon de Barcelona.Perifèria, revista de recerca i formació en antropologia, 30(1), 78-102

ActualitatVeure'n més